Zorghotel

Een zorghotel is vergelijkbaar met een doorgaans hotel en beschikt over appartementen of kamers voor alle vormen van kort verblijf met zorg.

De belangrijkste kenmerken van een zorghotel zijn:

 

Voor wie?

Er zijn verschillende doelgroepen voor wie een zorghotel een goede oplossing kan bieden:

  • Mensen die behandeld zijn in een ziekenhuis maar die nog niet naar huis kunnen omdat zij nog medische nazorg nodig hebben waarbij die medischezorg direct in de nabijheid moet zijn (medisch specialist of verpleeghuisarts), bijvoorbeeld na een orthopedische operatie.
  • Mensen die uitbehandeld zijn in een ziekenhuis, maar met behoefte aan een lichtere vorm van nazorg en waarbij de medische zorg niet direct in de nabijheid hoeft te zijn. Feitelijk zouden mensen al wel naar huis kunnen, maar men kiest ervoor om tijdelijk ergens te logeren, bijvoorbeeld omdat men eerst nog wil aansterken voor men naar huis gaat, of de thuissituatie is niet voldoende toegerust om de zorgvraag op te vangen.
  • Mensen die tijdelijk niet meer thuis kunnen blijven vanwege hun zorgvraag (er is behoefte aan 24uurs-zorg en dienstverlening). De vraag naar een logeermogelijkheid met zorg kan ontstaan doordat de mantelzorg overbelast is of tijdelijk wegvalt of de zorgvraag tijdelijk intensiever is en niet thuis kan worden opgevangen.
  • Mensen die tijdens vakantie zijn aangewezen op een aangepaste omgeving en beschikbaarheid van zorg.

 

Financiering

Het zorghotel wordt in de praktijk op verschillende manieren bekostigd:

  • Op basis van de AWBZ; de cliënt heeft dan een zorgindicatie nodig, die de grondslag is voor de bekostiging. De tarieven van het CTG (College Tarieven Gezondheidszorg) vormen het uitgangspunt voor de onderhandeling met het zorgkantoor over de vergoedingen.
  • Via de diagnose-behandel-combinaties (DBC’s) van het ziekenhuis: de zorg en het tijdelijk verblijf in het zorghotel is dan onderdeel van zo’n DBC; het zorghotel onderhandelt met het ziekenhuis over de vergoeding.
  • Via de zorgverzekering (basis of aanvullend): afhankelijk van de polis vergoedt de zorgverzekeraar in bepaalde situaties het tijdelijk verblijf en de zorg in het zorghotel. Ook in deze situaties is een indicatie voorwaarde.
  • Eigen betaling van de cliënt.

Huize Statigh
Statenlaan 111 | 2582 GH Den Haag (ZH)
info@huizestatigh.nl |  Tel: 070 3061702

Website | Profiel
Huize Statigh is een woon,- en zorgvoorziening in Den Haag waar zorgfuncties aan ouderen worden geboden. U kunt bij ons terecht voor langdurig verblijf maar ook als u tijdelijk verzorging of verpleging nodig hebt. Liefdevolle, individuele en belevingsgerichte zorg in een huiselijke omgeving.

Zorghotel Grave
Tolschestraat 2 | 5363 TC  Velp (Gelderland)
Website | Profiel

Als u een ingrijpende operatie heeft ondergaan, is het niet altijd mogelijk om thuis te herstellen. Bij Zorghotel Grave krijgt u in een prachtige omgeving de zorg en aandacht die u verdient. Hier kunt u alleen of samen met uw partner onbezorgd verblijven. Zorghotel Grave is gevestigd in het monumentale kloosterpand van Zorgresidentie Velp.

Residentie Alleliefs
Burgermeester Kerssemakersstraat 46
8101 AP Raalte (OV)
Profiel | Website

Residentie Alleliefs in Raalte, biedt verschillende mogelijkheden voor een tijdelijk verblijf met zorg. Anders dan een regulier zorghotel kunt u bij Alleliefs ontspannen in een hotelomgeving, aangevuld met professionele zorg. Alleliefs is gevestigd in het prachtige oude klooster ziekenhuis Angeli Custodes en biedt mogelijkheden voor retraite en bezinning.

Kuur & Herstel Wijk bij Duurstede
Singel 1A
Wijk bij Duurstede (UT)
Profiel | Website

Kuur & Herstel’ is onder meer bestemd voor mensen die na een ziekenhuisopname nog niet direct naar huis kunnen. Bij ons bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een professioneel team aan een spoedig herstel te werken. Wij bieden u de mogelijkheid om in een comfortabele hotelomgeving te verblijven, voor een periode van één tot zes weken.

Dennenheuvel
Soestdijkerstraatweg 102
1213 XH Hilversum (NH)
Website
Dennenheuvel is een zorginstelling waar we doen waar we goed in zijn: mensen begeleiden bij een actief herstel na een operatie in het ziekenhuis zodat ze weer zelfstandig kunnen leven. Ook intensieve zorg voor een patiënt die de hele dag in bed ligt, verslavingszorg en zorg voor patiënten met dementie valt buiten onze dienstverlening.

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode